Wednesday, January 2, 2013

SuAra aZan ~



Telah terdengar suara
Memanggil memuji yang Esa
Menyeru muslimin dan juga muslimat
Untuk segera bersolat

Suara Azan
Di langit tinggi
Mengagungkan-Mu
Puji juga memuja
Allahuakhbar

Oh Azan
Mendayu ingatan lima waktu
Panggilan menyembah-Mu
Tuhan yang satu

Bangun semua
Dirikan segera
Usah berlengah
Lupakan lelah
Majulah

Telah terdengar suara
Memanggil memuji yang Esa

 

-fitri haris-
 sumber: lirik nasyid.com


~subhanallah.. indah suara azan itu~

Tuesday, January 1, 2013

~sebelum mata terlena~

Sebelum mata terlena
Di buaian malam gelita
Tafakurku di pembaringan
Mengenangkan nasib diri

Yang kerdil lemah dan bersalut dosa
Mampukah ku mengharungi titian sirat nanti
Membawa dosa yang menggunung tinggi
Terkapai ku mencari limpahan hidayahMu

Agar terlerai kesangsian hati ini
Sekadar air mata tak mampu
Membasuhi dosa ini

Sebelum mata terlena
Dengarlah rintihan hati ini
Tuhan beratnya dosaku
Tak daya kupikul sendiri

Hanyalah rahmat dan kasih sayangmu
Yang dapat meringankan hulurkan maghfirahmu
Andainya esok bukan milikku lagi
Dan mata pun ku tak pasti akan terbuka lagi

Sebelum berangkat pergi ke daerah sana
Lepaskan beban ini
Yang mencengkam jiwa dan ragaku

Selimuti diriku
Dengan sutra kasih sayangmu
Agar lena nanti kumimpikan
Syurga yang indah abadi

Pabila ku terjaga
Dapat lagi kurasai
Betapa harumnya
Wangian syurga firdausi.. Oh Ilahi

Di sepertiga malam
Sujudku menghambakan diri
Akan kuteruskan pengabdianku padamu

~hijjaz~


Monday, December 31, 2012

~kasihku abadi~

Kamar hatiku, sekian lama
Suram dan sepi, kekosongan
Aku mencari insan sejati
Untuk menemani hidupku

Adam dan Hawa diciptakanNya
Disemai rasa kasih sayang
Agar bersemi ketenangan
Dan kedamaian di hati

Ku harap hanya keikhlasan
Dan ku rindukan keramahan
Aku inginkan kemesraan
Berkekalan berpanjangan

Mengasihimu, dikasihi
Menyayangimu, disayangi
Merindui dan dirindui
Saling mengerti di hati

Biar hilang kabus di wajahku
Biar tenang resah di dadaku
Terimalah serta kabulkan harapan ini
Oh Tuhan

Ku melafazkan kata penuh makna
Bersaksi Tuhan yang Maha Pemurah
Hidup mati jodoh pertemuan
Ditentu Allah yang Esa
Perkenankan hasrat di hatiku

Moga impian kan dirahmati
Dipertemukan serikandi
Susah dan senang sama harungi
Demi cinta yang hakiki
Oh... 
-in-team-

Tuesday, December 25, 2012

tinta khas buat sahabatku

sahabatku..
andai ini warkah terakhirku..
maafkanlah segala kesilapanku
terhadapmu..

sahabatku..
aku bersyukur kerana mengenalimu
bersama-sama denganku
dalam perjuangan
menuntut ilmu..
mencari erti kehidupan
dan erti hamba pada Yang Maha ESA

sahabatku
masihkah kau ingat
kita bersama-sama
dalam suka dan duka
 mengharungi cabaran dan dugaan
sebagai pelajar
sebagai sahabat
 aku ingat itu
dan aku akan sentiasa simpan
di memori ini..

sahabatku
aku rindu pada kenangan kita
andai ku dapat memutar waktu
ku ingin sekali kembali
pada masa mula2 kita bertemu..

sahabatku..
pertama dan selama-lamanya
aku ingin memohon
kemaafan denganmu
andai aku tidak menghargaimu
andai aku pernah mengguris perasaanmu
andai aku tidak memahamimu

sahabatku
maafkanlah diriku
kerana keegoanku
kerana kelemahanku
kerana sikapku
aku sedar siapalah diriku
insan yang banyak kekurangan
dan banyak melakukan kesalahan

sahabatku
seikhlas hatiku
aku benar -benar menyayangimu
sebagai sahabatku
dunia dan akhirat
dan aku sentiasa mendoakan
moga ukhwah yang terbina ini 
berkekalan hingga ke syurga..

sahabatku
tiadalah kalimah perpisahan dalam benakku
kerana ku tahu
walaupun kita berjauhan
dirimu sentiasa dekat di hatiku.
.
sahabatku
aku sayang padamu
aku ingin menjadi sahabat baikmu
seikhlas hatiku
hanya itu yang mampu 
ku ucapkan..
selamanya moga Allah
sentiasa merahmati
ikatan ukhwah ini..
aamiin..


Sunday, December 23, 2012

warkah buat ibu~

-->
Bismillah pembuka bicara..
Ibu..
Gelaran istimewa buatmu ibu
Buat insan yang telah melahirkanku
Insan yang pernah membesarkanku
Mendidikku..mengajarku
Sehingga diriku menjadi seorang yang berguna..
Ibu..
Kaulah ratu hatiku..
Yang sentiasa dekat di hati ini
Walaupun jauh nun di mata
Ku merasakan dirimu sentiasa di sisiku..
Ibu..
Dirimu bagaikan payung di kala ku kehujanan
Dirimu bagaikan lilin yang menerangi di kala ku kegelapan
Dirimu bagaikan pelangi yang menceriakan di kala hati dalam kehibaan
Ibu..
Sungguh besar pengorbananmu..
Tidak tertulis rasanya untuk menceritakan pengorbananmu
Sejak diriku lahir sehinggalah aku dewasa
Dirimu tidak pernah jemu
Memberi semangat buatku
Memberi nasihat buat pedomanku
Memberi kasih sayang yang tidak terhingga untukku..
Ibu..
Keringat tua tampak jelas di wajahmu
Jelas menggambarkan dirimu banyak menderita
Berkorban untuk anak-anakmu
Namun sedikitpun tiada keluhan di bibirmu..
Tiada kegusaran di wajahmu
Hanya senyuman yang bermain di matamu..
Ibu..
Hanya satu kalimah yang ku ingin ucapkan padamu
Maaf..
Maafkan anakmu ini..ibu..
Andai  pernah berkasar denganmu..
Andai  pernah melukakan hatimu..
Andai  pernah menyusahkan dirimu
Sungguh  banyak rasanye khilaf denganmu..
 Ibu..
Hanya keampunan yang ku pinta
Kerana ku tahu tiada tempat buatku di syurga
Andai tiada kemaafan darimu
Kerana ku tahu syurga seorang anak hanya terletak di bawah telapak kaki ibu
Ibu..
Di saat ku rindu ku titipkan namamu
di dalam doa
Semoga Allah sentiasa melindungimu
merahmatimu
Walau di mana kamu berada..
Ya Allah..sampaikanlah salam rinduku buat ibuku..
Ampunilah dosa-dosanya..
Sayangilah beliau sebagaimana beliau menyayangiku sejak dari kecil..
Amin.


~ikhlas dari anakmu~ 
terima kasih kerana menjadi ibu yang terbaik buat anakmu.. 


.. ma dan abah yg ku sayangi..

Tuesday, July 10, 2012

kembali lagi..

Assalamualaikum semua sahabat-sahabat..salam semanis ukhwah..harap semuanya sihat walafiat..lme dah dekat di hati x menulis di sini..rase kekok pun ade, em..mencari idea-idea untuk menulis ambil mase jugak kn..jeles tgk blog shbt2 yg trisi..hehe..rase rindu sgt2 pd blog ni,,tp xde idea nk menulis ..okla, first of all, syukran buat semua sahabat2 yg sudi menjenguk blog yg x seberapa ni..thanx juga buat shbt2 yg sudi menjadi kwn dekat di hati..ketiga, maaf byk2 pd mereka yg komen or yg jd kwn sy dlm blog ni tp sy x follow..sblm ni sibuk sgt2 dgn asaimen or projek..tp alhamdulillah skrg dh cuti smster..ade gk mse nk jenguk2 blog yg dh brkurun ditinggalkan ..mm..mencari dan terus mencari..idea,,mnekah kmu menghilang??

oklah,,stakat ni dlu conteng blog..lain kali plk sy smbung..utk dapatkn idea kna ade mood nk tulis kn?k. last but not least..slm ukhwah buat semua yg baru mnjadi follower sy,,moga prsahabatan yg terbina kekal slamanye,,insyaAllah..


..maaf byk2 pd semua kalo sy ade salah silap sepanjang penulisan sy dlm blog ini..


Friday, January 13, 2012

Seandainya Rasulullah saw bersama kami~~





video
lau kana bainana Al-Habib~



يا رَبِّي قَدْ غَفِلْنَا وَكُلُّناَ طَمْعٌ
فِيْ عَفْوٍ وَفِيْ كَرَمٍ وَفِيْ أَعْتَاقٍ
وَجَنَّةٍ مَعَ سَيِّدِ الْبَشَرْ
نَدْعُوْك..نَدْعُوْكَ رَبِّيْ مِنَ الْأَعْمَاقِ


Wahai Tuhanku, kami telah lalai lupa.
Namun setiap orang daripada kami tetap tamakkan...
Keampunan-Mu, dan sifat pemurah-Mu,
Dan kebebasan daripada api neraka-Mu,
Dan juga syurga bersama Penghulu seluruh manusia.
Kami mohon...Kami mohon pada-Mu,
Wahai Tuhanku dari sudut hati yang paling dalam.....

لَوْ كَانَ بَيْنَنَا الْحَبِيْب
لَدَنَا القَاصِيْ وَالْقَرِيْب
مِنْ طَيِّبَةٍ قَبْلَ الْمَغِيْب 
طَالِباً قُرْبَ الحَبِيْب


Andainya Kekasih-Mu (Muhammad) masih berada bersama-sama kami,
Akan terlunaslah segala hutang dan semakin hampirlah,
Dengan haruman baginda sebelum hilangnya
Rasa yang meronta-ronta untuk berada hampir dengan kekasih-Mu..

بِقُرْبِهِ النَّفْسُ تَطِيْب
وَتَدْعُوا الله فَيُجِيْب
أَنْوَارُ طَهَ لاَ تَغِيْب
بَلِّغْنَا لِقَاهُ يَا مُجِيْب


Berada berhampirannya jiwa turut menjadi harum
Dan apa jua yang kalian doakan kepada Allah akan diperkenankan.
Cahaya Nabi Muhammad tidak akan pernah sirna.
Sempatkanlah kami bertemu dengan Baginda, 
Wahai Tuhan yang Maha Merperkenankan doa hamba.


هُدَاكَ الْكَوْنُ الرَّحِيْب




رَحْمَةَ الهَادِيْ الْقَرِيْب
حَدِيْثُكَ النَّهْرُ الْعَذِيْب
جِوَارُكَ الْغُصْنُ الرَّطِيْب


Hidayahmu kepada alam merata luas
Tanda hampirnya kasih sayang Tuhan Pemberi Hidayah.
Hadis-hadismu ibarat sungai mengalir jernih.
Berada disisimu bagaikan dahan yang tumbuh segar dan basah. 

فَدَتْكَ رُوْحِيْ يَا حَبِيْب
محمدٌ مُكْرِمَ الْغَرِيْب
بِقُرْبِكَ الرُّوْحُ تَطِيْب
ياَ رَحْمَةً لِلْعَالَمِيْن


Kutebus diriku dengan dirimu wahai Kekasihku.
Nabi Muhammad yang mulia lagi asing
Berada berhampiranmu jiwa menjadi harum
Wahai yang diutuskan sebagai tanda kasih sayang, 
Tuhan kepada seluruh Alam

يَا حَبِيْبِيْ ياَ مُحَمَّدْ
يَا طَبِيْبِيْ يَا مُمَجَّدْ
أَنْتَ ذُوالْفَضْلِ الْمُؤَيَّدْ
جَلَّ مَنْ صَلَّى عَلَيْك


Wahai Kekasihku Wahai Muhammad 
Wahai pengubat hatiku Wahai yang terpuji
Dirimu memiliki kelebihan yang diakui
Oleh Tuhan yang turut berselawat kepadamu.